Jaarlijks borstonderzoek na kanker

Ik loop het terrein van het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis op. De zon schijnt. Het is een jaar geleden dat ik er geweest ben. Ik mag weer langskomen voor het jaarlijkse borstonderzoek.

Ik loop naar het gebouw toe. Ik voel en observeer. Ik kijk naar de mensen. Veelal samen. Allemaal geconfronteerd met kanker. Zijzelf of hun partner. Ik ben alleen. Ik zie een vrouw voor de bloesem buiten een foto van zichzelf laten maken met haar handen in de lucht. Het raakt me. Ik vul het in zonder te weten. Positieve uitslag of laatste behandeling. Ik voel blijdschap voor haar. Wil haar zelfs bijna aanspreken, maar doe het niet.

Ik mag naar de dagbehandeling voor het aanleggen van het infuus. Ik krijg namelijk een MRI scan voor het jaarlijks borstonderzoek na kanker en daarvoor is een infuus nodig voor de contrastvloeistof. Ik krijg een speciale behandeling. Lucky me 😊. Mijn aders zijn sinds de chemo niet meer goed te prikken. 3 of 4 of 5 keer een dikke infuusnaald in je hand krijgen is geen pretje kan ik je vertellen. Ik neem plaats in de stoel op de chemo afdeling. Een man zit aan het infuus. De chemo sijpelt zijn aders in. We wisselen een blik uit. Een blik van verstandhouding. Een blik van een onuitgesproken verbond.

Angst kan je doorvoelen en loslaten

Ik voel even angst opkomen. Angst voor het weer mislukken van het inbrengen van het infuus. Angst voor de pijn. Ik ga het aan. Ik doorvoel de angst. Zorgt deze angst ervoor dat het prikken daardoor beter gaat? NEE. Zorgt deze angst ervoor dat ik me rustig voel? NEE. Kan ik dan besluiten de angst los te laten? JA. Ik adem 4 tellen in door mijn neus. En bij het uitademen (6 tellen door de mond) laat ik de angst los. De angst is weg. In plaats daarvan denk ik aan hoe gemakkelijk het infuus aangelegd wordt. Een veel fijnere gedachte. Het is een overtuiging dat ik moeilijk te prikken ben. En die mag ik loslaten. Evenals de angst voor het prikken.

De verpleegkundige komt. Ze vraagt hoe het gaat. Ik voel me bijzonder rustig. Het infuus gaat er in één keer in. Ik bedank haar en loop naar de scan afdeling.

MRI scan als jaarlijks borstonderzoek na kanker

Ik krijg ieder jaar een MRI scan voor het jaarlijks borstonderzoek na kanker. Een positieve uitslag is een schijnveiligheid. Want borstkanker zaait meestal niet uit in de borsten, maar elders. Maar bodyscans zijn duur. Ook dit jaar gaat de MRI aantonen dat ik geen borstkanker heb. Ja, ik schrijf dat bewust zo. Ook al weet ik de uitslag nog niet. Ik voel geen angst. Ik ben niet bang voor de uitslag. Angst is een hele lage frequentie die mensen in de greep houdt. Brengt angst mij een positieve uitslag? NEE. Zorgt angst ervoor dat ik vrij en blij in het leven sta? NEE. Kan ik dan dus maar beter de angst loslaten en vol vertrouwen in het leven staan? JA.

De kracht van je mind

Je mind is zo sterk. Je mind, je gedachten, kunnen je maken of breken. Je mind kan je angstig maken of vertrouwen geven. Je negatief laten zijn of positief. Je depressief laten zijn of opgewekt. Je onzeker laten zijn of vol zelfvertrouwen. Je weerhouden van de dingen te doen die je eigenlijk zou willen doen. Je mind kan je zelfs ziek maken.

Het mooie is: jij bepaalt welke gedachten je hebt en toelaat. Jij bepaalt of je vast blijft zitten in angstige gedachten of in gedachten vol vertrouwen. Jij bepaalt hoe je omgaat met je gedachten en de impact daarvan op jouw ZIJN.

Ik heb vandaag de gedachten en overtuigingen die niets positief brachten doorvoeld en losgelaten. Ook de komende week, wachtend op de uitslag, laat ik mijn gedachten geen negatieve impact hebben op mijn leven en mijn zijn. Ik kies daar bewust voor.

De basis is bewustZIJN

Het gaat om bewustZIJN. Het gaat om bewust voelen. Contact met wat er van binnen in jou speelt. Door bewust te zijn van wat je denkt, wat voor gevoelens dat oproept, wat dat met jou doet en hoe je daarnaar handelt, neem je de regie in handen. Jij bepaalt. Jij kan contact maken met je voelen. Jij kan je mind resetten. Jij hebt de regie over je leven en hoe jij je voelt.

Geen slachtoffer van, maar aan het roer van jouw leven

Voor al die vrouwen die niet langer slachtoffer willen zijn van de omstandigheden. Voor al die vrouwen die niet langer slachtoffer willen zijn van hun eigen gedachten. Van hun angsten. Van hun overtuigingen. Van hun innerlijke criticus. Van hun patronen. Hun gedrag. Hun controledrang. Hun (onbewuste) blokkades. Hun vecht- of vlucht mechanismes. Hun overlevingsmechanismes …. zoals pleasen en altijd voor anderen klaarstaan ten koste van zichzelf.

Voor al die vrouwen die het anders willen en het lef en de moed hebben om alles in zichzelf aan te gaan. Want jij hebt de regie over je leven. Jij hebt invloed op hoe jij je voelt, niet de buitenwereld, niet de omstandigheden.

Voor al die vrouwen die in de spiegel durven te kijken. En eerlijk naar zichzelf durven te zijn en te zien welk gedrag hun tegenhoudt en tegenwerkt in hun leven.

Voor al die vrouwen die vanuit zelfbewustzijn willen leven. Vol eigenwaarde en (zelf)liefde. Voor al die vrouwen die gemakkelijker willen leven. Lichter ook. Voor al die vrouwen die uit hun hoofd naar hun gevoel willen en willen gaan luisteren naar wat zij nou écht willen in het leven. Én daarnaar willen gaan handelen. Voor al die vrouwen die vanuit zelfvertrouwen en vertrouwen willen leven. Die intens willen genieten en gelukkig zijn (met zichzelf). Voor al die vrouwen die zich in balans willen voelen en dichter bij zichzelf willen zijn dan ooit tevoren.

Voor al die vrouwen ben ik er om hun te begeleiden de regie over hun leven te pakken.

Liefs

Daphne

Kankerdoula | Kankercoach | Life & Mind Coaching voor vrouwen (na kanker)

Info@feelthemagic.nl

 

Leave a Reply