Ik heb donderdag goed nieuws te horen gekregen. Yessssss. Heel de dag was ik zwaan kleef aan met mijn telefoon. Naar de wc… telefoon mee. Douchen… telefoon mee. Ik wilde echt het verlossende telefoontje van de chirurg niet missen. Om half vier belde ze dan eindelijk. Met positief nieuws. Het kalkspatje dat bij de biopsie is afgenomen bevat kalk, maar geen DCIS (voorstadium van kanker) meer. Wow! De chemo en immuno hebben écht goed hun werk gedaan. Het gif dat 5 maanden lang mijn lichaam kapot maakte en waar ik nu nog de vervelende gevolgen van draag en voel, heeft ook de slechte cellen in mijn lichaam vernietigd. Het heeft gedaan wat het moest doen en daar ben ik dankbaar voor. Yesssss, yes, yes.

Kalkspatjes reageren wél op chemo / immuno!

Het bizarre is dat ook op het gebied van de kalkspatjes het EMC en AVL tegenstrijdige uitgangspunten hebben. Bij het EMC vertelden ze mij dat kalkspatjes niet op chemo / immuno reageren. Echt waar! En dat ze dus altijd een groot gedeelte van mijn borst weg zullen moeten snijden, of de tumor nu gereageerd heeft op de chemo of niet. Vanwege de besmette kalkspatjes in mijn borst. Bij het AVL zeiden ze dat dat een ouderwets uitgangspunt is want dat tegenwoordig is aangetoond dat in 50% van de gevallen de kalkspatjes wél reageren op chemo / immuno. En zie hier. Ik ben het levende bewijs dat het wél kan. Ik hoor een keer bij de 50% die een positieve uitslag krijgt. Joehoeoeoeoe. Dank. Dank. Dank. Omdat het EMC dit uitgangspunt hanteert zou een borstbesparende (bb) operatie bij het EMC inhouden dat ik toch een groot gedeelte van mijn borst kwijt kwijt zou raken. Het EMC neemt een groot stuk weefsel weg, inclusief kalkspatjes. Ik zou dat dan hebben moeten laten reconstrueren met een rugflap (zie andere blog), omdat ik anders een halve borst over zou houden. Een veel grotere operatie dan dat ik nu moet ondergaan. Vandaar dat ik dacht: haal dan maar gelijk mijn hele borst leeg!

Doordat ze bij het AVL wél willen kijken of de kalkspatjes hebben gereageerd op de chemo / immuno en ik daarvoor een biopsie moest ondergaan, krijg ik bij het AVL een bb operatie die veel minder ingrijpend is. Waarvoor niet direct een reconstructie met eigen weefsel (vanuit de rug of elders) nodig is omdat er maar weinig weefsel weggehaald wordt. Dankzij mijn second opinion bij het AVL hoef ik zoveel minder ingrijpende operaties te ondergaan dan bij het EMC het geval zou zijn. Zoals ik al eerder schreef hoeft ook het okselkliertoilet (alle klieren uit de oksel verwijderen) niet bij het AVL en moest dat volgens het protocol van het EMC wel. Vandaar dat ik, met mijn kennis vandaag de dag, zeg: ga altijd voor een second opinion bij een ziekenhuis dat voorloopt op het gebied van ontwikkelingen bij kanker! En bij een ziekenhuis dat rekening houdt met de kwaliteit van leven van de patiënten ná de behandelingen. Een ziekenhuis dat niet wil overbehandelen met alle mogelijke negatieve jarenlange gevolgen van dien. Ook het AVL wil, net zoals het EMC, ervoor zorgen dat ik niet binnen 5 of 10 jaar weer op de stoep sta. Zij houden echter rekening met wat écht noodzakelijk is om te doen en wat als extra gedaan kan worden, maar wat niet persé noodzakelijk is of meer zekerheid geeft, maar wel de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt.

Operatie 12 april

Op 12 april staat mijn bb operatie gepland. De chirurg noemt het een ???? operatie. Hahaha. Geen idee meer welk woord ze gebruikte. Ik begreep eruit dat zij het zien als een soort ’tussen’ operatie. Dat houdt in: als het weefsel dat bij de bb operatie wordt weggehaald schoon is, dan is het uiteindelijk een definitieve operatie. Maar als het weefsel nog kankercellen bevat, dan volgt alsnog een huidbesparende operatie of misschien wel een amputatie. Heel onzeker dus nog. En spannend! Daarom ben ik nu wel blij met de uitslag van de kalkspatjes, maar niet euforisch. Dát ben ik pas als mijn weefsel ook schoon blijkt te zijn. Ohhhhh, als dat toch zo mag zijn, dan is dat echt zoooo geweldig. Dan heb ik eindelijk een meevaller in mijn loodzware traject. Dan hoef ik maar een kleine operatie. Dan heb ik niet voor niets ervoor gekozen om deze langere weg te bewandelen met het biopt en de ’tussenoperatie’. Want ik ben hierdoor minimaal 2 maanden langer bezig met mijn kankertraject. In plaats van 12 maart, word ik nu 12 april geopereerd. Als het foute boel is zal de operatie die ik eigenlijk op 12 maart zou ondergaan alsnog moeten worden ingepland. Ik weet niet hoeveel tijd ze tussen de operaties laten zitten in verband met herstel, narcose etc, maar daar zal wel weer even ruimte tussen zitten. Ik denk niet dat ik een week na de bb operatie dan de volgende operatie krijg. Maar eerlijk gezegd weet ik dat niet. Misschien is het wel heel snel erna.

Schoon weefsel

Maar hee, ik ga ervan uit dat mijn weefsel gewoon schoon is. Gewoon SCHOON. Geen kankercellen meer in mijn borst. Geen kankercellen meer in mijn lichaam. Weg kanker. De kanker heeft aan de bel getrokken. Mij laten inzien dat ik sommige dingen anders moet doen. Dat wist ik al wel en ik was al goed op weg, maar dit was nogmaals een keihard signaal. Mijn celdeling is fout gegaan. Mijn goede cellen konden de kwade cellen niet stoppen. Ik moet iets minder intensief leven, geven en lief hebben om ervoor te zorgen dat mijn lichaam in balans blijft. Zodat de goede cellen op tijd ingrijpen om de kwade cellen te overheersen, mochten ze nog een keer opduiken. Het feit dat mijn biopt schoon was, geeft mij nóg meer geloof in een positieve uitslag (negatief in dokterstermen, want geen kwade cellen) van mijn weefselonderzoek straks. Ik heb geloof. Ik heb hoop. Maar de onzekerheid blijft. Zal het weefsel in mijn borst echt helemaal vrij van kanker zijn of niet? Een week na de operatie weet ik het waarschijnlijk.

Ik heb nog een hoop te vertellen. Wordt vervolgd in een volgende blog. Bedankt weer voor alle lieve kaartjes en berichtjes die ik nog steeds mag ontvangen. Het voelt zooo fijn dat er aan je wordt gedacht. Nicht M bedankt voor de heerlijke bodylotion die ik gisteren toegestuurd kreeg en lieve R van Bodylight Capelle aan den IJssel, bedankt voor de strippenkaart voor de ozon, hetgeen goed schijnt te zijn voor mijn littekens, bestraalde borst, etc nadat alles achter de rug is. Super lief van je. Bedankt Deborah van Beauty Secrets voor de heerlijke gezichtsbehandeling. Dat was in het kader van een verwenmoment voor vrouwen met kanker. Super. Voor nu wens ik iedereen een heerlijk weekend toe. Geniet… En nooit met mate!

Veel liefs,
Daphne

One Comment

  • Frank schreef:

    👊🥇🍻💪❤️😍👌👅🌻🌞🌶🎂🍷🍾🏆🎯🏝🎈💝🔆🆒📣🏁🇳🇱🎶🎁🎬🏋️‍♀️🍺🍭🌈💥👀👻😂

Leave a Reply