Ik ben heel blij. Blij. Blij. Blij. :-). Ik ben af van mijn ‘kale’ chemohoofd. Weg is mijn blote billengezicht zonder wimpers en wenkbrauwen. Ik heb mooie, nieuwe, heel natuurlijke wenkbrauwen. Wat een verschil is dat! Het lijkt zo’n klein onderdeel van alle ellende waar je doorheen moet als kankerpatiënt, maar voor veel vrouwen is het verlies van wimpers en wenkbrauwen een groot ding. Voor mij in ieder geval wel. Als je geen wimpers en wenkbrauwen meer hebt, heb je een kaal gezicht. Haast uitdrukkingsloos. Zonder expressie. Het effect van geen wenkbrauwen en wimpers op je uitstraling is enorm. Voor mij voelde het ook als verlies van mijn vrouwelijkheid zonder wimpers en wenkbrauwen. Ik vond mij daardoor gelijk een ‘kankerhoofd’ krijgen (sorry als iemand zich aan deze wat grove term stoort. Maar het is wel wat het is). Van die roze oogleden, zonder donker randje van je wimpers. En dan ook nog eens geen of minimale wenkbrauwen erboven. Ik vond het zeer confronterend en lelijk. Ik deed mijn best wenkbrauwen te tekenen en mijn ogen zo op te maken dat het gebrek aan wimpers niet opviel. Dat lukte aardig, maar echt mooi vond ik mijn getekende wenkbrauwen niet. Bovendien ging ik uiteraard zonder make-up op mijn ogen en wenkbrauwen naar bed en stond ik ook zo op. Ik werd dus steeds geconfronteerd met mijn blote billen gezicht. Nu heb ik weer wenkbrauwen en mijn wimpers beginnen ook te groeien. Wow! Wat kan een mens blij zijn met zoiets ogenschijnlijk kleins. Voor mij voelt het als een mega metamorfose. Wat ben ik blij. Weer een stap verder op weg naar Daphne 2.0!

Wenkbrauwen van hairstrokes

Naar aanleiding van een eerder geschreven blog over het gemis van mijn haar, wimpers en wenkbrauwen, reageerde kennisje H dat ik, als ik mooie natuurlijke wenkbrauwen wilde, in Haarlem bij Manon Wolbink van Beauty Lounge moest zijn. Nou, ze heeft niets teveel gezegd. Wat een professional is Manon! Manon is specialist in permanente make-up. Zij weet als geen ander mooie natuurlijke wenkbrauwen te maken door middel van hairstrokes. Hairstrokes zijn met permanente make-up aangebrachte haartjes op de wenkbrauwlijn. Dat ziet er heel natuurlijk uit. Niet van echte haartjes te onderscheiden. Geweldig dat dat mogelijk is! Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen liefhebber was van permanente make-up. Dat wil zeggen: ik heb veel vrouwen gezien waarbij ik het echt niet mooi vond. Ik vond dat je heel duidelijk kon zien dat de wenkbrauwen getatoeëerd waren. Dat wilde ik zeer zeker niet. Dan had ik toch de voorkeur gegeven aan het bijtekenen van mijn wenkbrauwen. Maar daar ben ik dus geen ster in. En met de zomer op komst en hopelijk veel mooie zonnige dagen, vind ik al die make-up op mijn gezicht niet fijn en niet praktisch. Dan wrijf ik zonder nadenken over mijn gezicht en loop ik rond met wenkbrauwen met happen eruit of wenkbrauwen waar weinig van over is. Nu ga ik naar bed en sta ik op met mooie wenkbrauwen en heb ik heel de dag mooie wenkbrauwen, waar ik niets aan hoef te doen. Een verademing! Ik ben zo ontzettend blij dat Manon mij wilde helpen en mij weer wat van mijn vrouwelijkheid heeft teruggegeven.

De behandeling

Op 18 april toog ik naar Beauty Lounge in Haarlem. Ik vond het best wel spannend, maar was ook erg opgetogen dat ik weer wenkbrauwen zou krijgen. Ik had vertrouwen in Manon, dus dat zou zeker goed komen. Manon tekende eerst de vorm op mijn gezicht. Bij het ene gezicht past beter vorm A en bij het andere gezicht vorm B of C. Dat is afhankelijk van je gezichtscontour en botstructuur. En uiteraard ook met jouw wensen. De één wil hele dikke aanwezige wenkbrauwen en de andere wil het veel subtieler. Manon had bij mij links en rechts een iets andere vorm getekend om te kijken wat het beste bij mijn gezicht paste. Met hier en daar wat bijtekenen besloten we dat die vorm het moest worden. Tijd voor het echte werk! Het aanbrengen van de hairstrokes. Het aanbrengen doet niet echt pijn. Je voelt prikjes, maar dat is goed te doen. Na afloop was ik natuurlijk erg benieuwd naar het resultaat. Toen ik voor het eerst in de spiegel keek had ik zoiets van wooooooo. Die zijn aanwezig! Maar ik was natuurlijk een hele tijd geen wenkbrauwen gewend. En de wenkbrauwen die ik tekende waren lang niet zo strak en perfect van vorm als deze wenkbrauwen. Daarnaast is de kleur de eerste dagen donkerder dan de uiteindelijke kleur. Ik moest dus even wennen. Maar ik had er volledig vertrouwen in dat het goed zou komen. De eerste dagen waren de wenkbrauwen inderdaad vrij donker en aanwezig. Na een paar dagen begon het gebied te vervellen. De wenkbrauw wordt dan al iets anders van kleur om na zo’n 10 dagen de juiste kleur te krijgen. Yessssss. Mijn wenkbrauwen zijn echt super mooi en natuurlijk geworden. Ik ben zoooo blij met het resultaat. Dankjewel Manon. Je bent een topper. In juni moet ik nog een keer terug voor een nabehandeling zodat het pigment mooi blijft. Het wordt aangeraden ieder jaar een opfrisbeurt te doen. Zo blijven je wenkbrauwen altijd mooi.

Medische tatoeage

Manon is ook gespecialiseerd in het aanbrengen van medische tatoeages of pigmentatie, zoals voor een tepel(hof)reconstructie of het minder laten opvallen van ontsierende littekens. Mocht ik bij mijn borstamputatie, met directe reconstructie, op 9 mei mijn tepel kwijtraken, dan weet ik waar ik naartoe ga zodra het mogelijk is om mijn tepel(hof) te reconstrueren. Vooralsnog hoop ik dat ik mijn tepel mag behouden. Maar dat zal pas tijdens de operatie blijken of dat kan. Spannend!

Wimpers groeien

Yessssss. Mijn wimpers groeien weer. 2,5 maand na mijn laatste chemo. Eindelijk! Jee, wat heb ik lang rondgelopen zonder wimpers. Zo snel als mijn haar groeit, zo langzaam kwamen mijn wimpers en wenkbrauwen terug. Maar het is eindelijk zo ver. Ik heb beginnende wimperhaartjes. Ze zijn nog te kort om mascara op te doen, maar ze geven wel al een omlijsting rond mijn ogen. Samen met mijn nieuwe wenkbrauwen zorgt dat ervoor dat ik dat blote billengezicht kwijt ben. Halleluja! Eindelijk zie ik weer de vrouwelijkheid in mijn gezicht. Hopelijk groeien ze nu lekker door, zodat ik over een maand ofzo weer mascara op kan doen. I can’t wait!

In mijn gezicht ben ik dus wat stappen vooruit gegaan. Door de borstamputatie van 9 mei ga ik fysiek wel weer wat stappen terug. Bovendien moet ik noodgedwongen stoppen met het opbouwen van een fit lichaam en mijn conditie, omdat ik minimaal 6 weken niet mag sporten. You win some, you lose some. That’s life.

Veel liefs,
Daphne

 

4 Comments

 • Frank schreef:

  Wat een rare woorden eigenlijk “wenkbrauw” en “wimper”.
  Maar dat terzijde.
  Mooi dat het weer compleet is.
  Nu heb je stiekum toch een Tatoo 😜

  Groet,
  Frank

 • Beauty Label schreef:

  Wat goed om te lezen dat je wimpers weer gegroeid zijn! Zou het met jou wimpers eigenlijk ook mogelijk zijn om wimperextensions of van die kleine wimperplukjes aan te brengen? Mocht je dit willen natuurlijk.

  Veel sterkte voor de komende tijd!

  Groetjes, Anne

 • Inge schreef:

  Dag Daphne, met veel interesse jouw verhaal gelezen. Ik start begin december met chemo. Jouw oplossing voor wenkbrauwen klinkt top. Een vraagje: hoe gaat dat dan als je wenkbrauwen weer gaan groeien? Komen die dan over de ‘nep’ wenkbrauwen? En klopt de maat dan nog wel? Uiteindelijk is het immers te verwachten dat de echte wenkbrauwen weer terug groeien toch? Gr Inge

  • Daphne schreef:

   Heyyy Inge,

   Heftig dat je dat traject ook in moet gaan. Laat ik voorop stellen dat niet iedereen haar wenkbrauwen verliest, dus laten we hopen dat jij ze misschien wel behoudt. Als je nu nog je wenkbrauwen hebt zou je langs kunnen gaan om te bespreken wat het beste is om te doen. Ze kan dan nu al de vorm van je wenkbrauwen zien en die zoveel mogelijk aanhouden, zodat je haartjes over de ‘nep wenkbrauw’groeien. Als je dat zou willen natuurlijk. Want tegenwoordig hebben veel vrouwen een hele andere vorm wenkbrauw laten maken dan hun natuurlijke wenkbrauw. Die keuze is aan jou. Maar als jij zoveel mogelijk je natuurlijke wenkbrauw wilt benaderen, dan zou ik voordat je aan de chemo begint (en je weet dat je ze bijna zeker gaat verliezen), dan al laten zetten. Ten eerste omdat ze dan kan zien hoe je wenkbrauwen nu zijn en ten tweede omdat de behandeling tijdens de chemo wordt afgeraden door de grotere kans op infectie.

   Heel veel kracht en liefde voor jou Inge.

Leave a Reply