Hèhè, daar ben ik eindelijk weer. Wat is er een hoop gebeurd de afgelopen tijd! Ik heb meerdere halve blogs klaarstaan en geen enkele afgemaakt. Ik moet ook mijn blog over de kankerretraite nog afmaken. Mijn laatste blog was een hele positieve over mijn WoW-modus. Uiteindelijk ging niet alles zo wow. Hetgeen inherent is aan het natraject. Daar in een andere blog meer over.

Deze blog wil ik schrijven over mijn bijzondere reis naar Thailand. Die reis heb ik alleen gemaakt. Al maanden had ik dat voor ogen. Als ‘afsluiting’ van een nare periode en als nieuw begin van een nieuwe periode in mijn leven. Maar het moet ook te realiseren zijn natuurlijk. Ik wilde graag een reis alleen maken. Niet omdat alleen op reis gaan mij nou zo ontzettend leuk leek, maar omdat ik voelde dat ik dat moest doen. Totaal buiten mijn comfortzone. Grenzen verleggen. Het leek mij goed om all by myself weg te gaan en mijzelf tegen te komen, mijzelf te versterken, zaken te verwerken, dicht bij mijzelf te komen, nieuwe ervaringen op te doen, etc. Een healingsreis. Als je samen met iemand gaat is dat super gezellig. Maar het brengt je niet zoveel als dat deze reis mij nu heeft gebracht. En dat had ik nodig. Ik heb de reis dus kunnen maken. Van mijn moeder heb ik de reis voor mijn 50e verjaardag gekregen. En van een lieve vriend de tickets. Beide ben ik zeer dankbaar dat ik deze reis heb kunnen maken. Een prachtig, onvergetelijk cadeau.

Healingvakantie naar Thailand

Half januari ben ik voor drie weken vertrokken naar Thailand. Eerst drie dagen Bangkok, dan 9 dagen een zware detox op een resort op Koh Samui en dan 8 dagen een bijzondere belevenis op Koh Phagnan. Wat ben ik verliefd op Thailand. Ik vind het zoooo’n geweldig land. De mensen zijn lief en glimlachen bijna altijd (het land van de glimlach), je kan er prima als vrouw alleen rondlopen, het eten is werkelijk verrukkelijk, de prijzen laag, het weer prachtig en lekker warm en zoveel mooie, wonderschone plekjes. Daarnaast vind ik het Boeddhisme een prachtig geloof. Zo vredelievend. Maar ook zo wijs. Mindful. Precies wat ik nodig had. Het verleden is het verleden, de toekomst is de toekomst, je leeft in het nu, dus ben, handel, acteer, denk, geniet in het nu. Waarom zorgen maken om het verleden? Waarom zorgen maken om de toekomst? Nu is wat telt. Hoeveel mensen leven niet bewust in het nu? Je gedachten zijn constant bezig met de toekomst, met het verleden, met zaken die spelen … Daardoor ben je niet volledig aanwezig bij wat je nu aan het doen bent. Bewust aanwezig zijn, zonder afleidende gedachten, brengt zoveel rust. Maar het is een ware kunst. Binnen een minuut kunnen je gedachten alweer afdwalen. Het is echt oefenen. Maar het brengt je veel rust en geluk.

Monniken

Wist je dat mannen in Thailand allemaal een keer in hun leven monnik moeten zijn? Dat staat zelfs in de wet. Monniken hebben een centrale functie in het boeddhistische openbare religieuze leven in Thailand. In het boeddhisme wordt het kunnen loslaten van aspecten van de wereld als een goed en belangrijk element gezien van het spirituele leven. Het belangrijkste doel van het monnikenleven is het behalen van het Nirvana: de uitdoving van verlangen, haat en verwarring. Monniken staan vroeg op en doen dan hun ronde door de straten in hun oranje gewaad. Monniken werken niet, behalve in en rond de tempel, maar bidden. De monniken bidden voor de gemeenschap en de gemeenschap zorgt ervoor dat zij dat kunnen doen door hun met voedsel en andere zaken te ondersteunen. Het helpen van monniken is een goede daad. De monnik geeft jou de gelegenheid om een goede daad te doen en daar bedank je hem voor. Als ik ’s-ochtends tijdens mijn ochtendwandeling een monnik tegenkwam, begroette ik hem met de Wai. Dat is de Thaise begroeting waarbij je je handpalmen tegen elkaar aandrukt en richting je kin beweegt. Als vrouw mag je echter nooit een monnik aanraken. Monniken mogen namelijk geen lusten hebben. De Thaise gids tijdens mijn fietstocht door Bangkok vertelde dat als je een vrouw of vriendin hebt en je bent nog geen monnik geweest, dat je dan moet scheiden. Er mag geen vrouw in je leven zijn als monnik. Hij vertelde dat zijn moeder maar blijft vragen wanneer hij nou monnik wordt. Dat is heel belangrijk voor de familie. Maar hij had er nog geen zin in.

Detox op Koh Samui

Op 19 januari vloog ik van Bangkok naar Koh Samui. Op het vliegveld werd ik opgehaald door het resort waar ik de detox zou gaan doen. Ik kreeg een mooie kamer met uitzicht op de oceaan, het strand en een zwembad. Alles was laagbouw en het resort was mooi opgezet en prachtig gelegen langs een lang strand. Het resort is niet zo groot, waardoor je op den duur de meeste mensen die er waren wel leerde kennen. Als je dat wilde natuurlijk. Ik merkte dat ik eerst wat op mijzelf wilde zijn. Ik had niet echt behoefte aan contact. Wilde echt met mijn verwerking en healing bezig zijn. Dat doe je niet door hele dagen het gezelschap van anderen op te zoeken. Bovendien merkte ik dat de hele tijd Engels praten mij veel energie kostte. Zeker als het niet alleen prietpraat betreft, maar serieuze gesprekken met deze en gene. De gasten op het resort kwamen van over de hele wereld: uit Amerika, Australië, Duitsland, Engeland, Zuid-Afrika, Mozambique, Singapore, Spanje , enzovoort. Heel leuk. De meesten waren al vaker op het resort geweest. Één iemand zelfs al 14 keer! Ieder jaar komt hij om zijn lichaam volledig te reinigen van afvalstoffen, toxines, parasieten, etc die door luchtvervuiling, e-stoffen, (bespoten) eten, medicijnen, alcohol, etc in zijn lichaam zijn gekomen. Een bijkomend voordeel is dat je gelijk ook wat kilo’s verliest. Sommigen komen specifiek daarvoor. De meeste mensen komen alleen naar het resort. Je hoeft je echter totaal niet eenzaam te voelen, want je hebt zo contact. Goed contact. Er ontstaan echte vriendschappen.

Intensief programma

De dag na aankomst werd mij uitgelegd hoe mijn programma in elkaar zat en dat was erg intensief. Ik had gekozen voor het total transformation programma: een fysieke en mentale transformatie. Dat was wat ik wilde! Ik kwam niet alleen om af te vallen, maar om oude ballast in mijn leven los te laten, nieuwe positieve energie op te doen, mijn lichaam sterker te maken, weer mindfuller in het leven te staan, de warrior die in mij was opgestaan tot rust te brengen en mijn nieuwe zelf te leren accepteren.

Ik kreeg een mandje met verschillende supplementen: colloidal silver, oxygen, Ocean minerals, zeolite, chlorophyll, herbal detox, liver herbs, etc. Vanaf 8 uur in de morgen begon je met het innemen van bentonite clay om vervolgens iedere 1,5 uur tot 20 uur ’s-avonds iets in te nemen. Daarnaast volgde ik s-morgens om 8.30 uur een zware ochtendyoga, iedere dag zat een heerlijke massage in het programma (die echt heel erg goed waren, met het geluid van de oceaan op de achtergrond), iedere dag ging ik in de ozon en er werd geadviseerd iedere dag in de stoomsauna te gaan en andere aanvullende activiteiten te doen (zoals trampolinespringen, hetgeen goed schijnt te zijn voor je lymfestelsel). Bovendien doe je vanaf dag 3 de ene dag één en de andere dag twee darmspoelingen op vastgestelde tijden. De toxines, chemicaliën, parasieten, etc komen zo met de bentonite clay uit je lijf. Ook was er om de dag een meditatie. De hele dag mocht je alleen waterige sappen (komkommersap, bietensap, ananassap, watermeloensap, etc), bouillon en kruidenthee drinken. Toch heb ik geen moment honger gehad. Ik denk door de inname van de bentonite clay die voor een vol gevoel in je maag zorgt. Ik taalde niet naar eten. Het zat ook niet in mijn mind. Ik dacht er gewoon niet aan. Dit was wat het was. Het voordeel is dat iedereen daar met zijn programma bezig is en niemand eet. Behalve op de dag van aankomst en vertrek.

Om 6 uur s-morgens startte ik de dag met een ochtendwandeling grotendeels tegen een berg op. Dat werd niet georganiseerd door het resort, maar is op initiatief van de gasten. Iemand is daar ooit mee gestart en wie mee wil lopen loopt mee. De wandeling bestaat al jaren en continueert doordat iedereen een andere periode op het resort verblijft. De laatste aanhakers vertellen het weer door aan nieuwe gasten en zo blijft het bestaan. Sommige mensen doen programma’s van 21 of 28 dagen. Mijn programma duurde 8 dagen. In het begin vond ik het programma zo intensief dat ik mij afvroeg of ik tussendoor ook nog wel even op een strandbedje kon liggen of een strandwandeling kon maken. Ik wilde mijn telefoon in de kluis laten, maar moest continu de tijd in de gaten houden. Dat gaf mij in het begin niet echt een vakantiegevoel. Maar op een gegeven moment had ik een bepaalde draai en invulling gevonden. Bovendien was ik daar met een bepaald doel en dat was niet hele dagen op een strandbedje liggen. Ik heb hard gewerkt aan mijzelf. En ondertussen toch genoten van het prachtige eiland, de oceaan en het heerlijke weer.

Alleen natuurlijke producten

Bij aankomst op het resort kreeg ik een tasje met natuurlijke producten: shampoo, conditioner, tandpasta (hele vieze), een tandenborstel, kokosolie en deo. Het was de bedoeling dat je gedurende je programma geen enkel product gebruikt dat niet natuurlijk is. Dus geen shampoos bijvoorbeeld met chemicaliën. Of deodorant. Of parfum. Gelukkig gebruikte ik al natuurlijke crèmes. Ik had alleen geen natuurlijke zonbescherming bij mij. Iedereen loopt er, zonder make-up, puur natuur bij. Je loopt eigenlijk alleen in sportkleding, bikini (met eventueel wat erover) of wat gemakkelijks. Maar ja, ik houd toch wel erg van een leuk zomerjurkje, dus zo af en toe trok ik toch even een jurkje aan. Anders had ik die voor niets meegenomen en dat zou toch zonde zijn! 🙂

Verlies in omvang

Al heel snel tijdens mijn programma merkte ik dat ik cm’s begon te verliezen. De mannen verliezen vaak kilo’s per week, maar mij was de weegschaal niet zo goedgezind. Toch merkte ik al snel positieve lichamelijke veranderingen. Het eerste positieve was dat ik geen gewrichts- en spierpijnen meer had. Dat was eigenlijk al direct bij aankomst in Bangkok. De warmte heeft zo’n enorm positief effect op je spieren en gewrichten. Dat gaf mij gelijk al goede hoop. Te weten dat ik door warmte geen last meer zou hebben van die spier- en gewrichtspijnen. Hierdoor wist ik dat het goed kon komen met mijn lichaam. Het tweede positieve was dat ik na 2x yoga al merkte hoeveel soepeler en leniger ik werd. Daar werd ik erg blij van. In Nederland kon ik amper de grond nog aanraken met mijn vingers door de stijfheid (terwijl ik voor de chemo heel soepel was!). Na een paar dagen in het resort kon ik mijn halve hand al op de grond leggen en aan het einde van een yogatraining nog verder. Ik ben nog op zoek naar een goede yogaschool in de buurt, want wil yoga zeker een onderdeel maken van mijn nieuwe leven. Het maakt je zo bewust van je lichaam. Je voelt de energieën stromen. En daarbij is het een enorme uitdaging voor je lichaam, als je de intensievere lessen volgt. De wat minder intensieve lessen zijn weer heel relaxt voor lichaam en geest. Hetgeen ook heel fijn is. Kortom, ik ben om! Door de yoga, de ochtendwandeling, de detox en de behandelingen, nam ik als snel in soepelheid en kracht toe en in omvang af. Dat was heel duidelijk te voelen en te zien. Dat voelde goed, aangezien mijn stramme lichaam en omvang een worsteling voor mij was.

Mindful

Daarnaast werd ik steeds mindfuller. Ik las het boek De kunst van het leven en werd geïnspireerd door de yoga, meditaties, mijn BMR opleiding, Thaise lieve mensen en andere lieve gasten. Doordat je in een heftige detox zit kunnen er ook allerlei emoties loskomen. De meesten hadden wel een keer een dipje dat ze zich wat minder voelden. Alle rotzooi komt immers uit je lichaam. Dat kan gepaard gaan met hoofdpijnen, emoties en andere detoxverschijnselen. Het is niet alleen een detox voor je lichaam, maar ook voor je geest. Totale transformatie.

Ik had een dag een gesprek met een Amerikaanse oudere dame die daar voor 28 dagen was met haar man. Zij kregen thuis in Amerika steeds meer last van allerlei kwalen en besloten het roer om te gooien, startende met deze transformatiereis. Die dag was ze erg emotioneel. Ze voelde zich zoveel beter en gezonder en een heleboel kwaaltjes had ze niet meer. Ze vroeg zich af hoe ze deze belevenis thuis kon vertellen. Omdat het ook wel een spirituele ervaring is. Iedereen die daar zit snapt het. Maar het is lastig uit te leggen aan de mensen thuis. De saamhorigheid tussen de gasten is groot. Het voelt als een warm bad. Het is ook mooi om de transformaties te zien. Ik had een fijn contact met S, een Zuid-Afrikaanse dame die in China woonde en werkte. Zij had flink overgewicht, voornamelijk ontstaan door emotie-eten. Ze liet mij een foto zien van haar gezicht die ze genomen had bij aankomst op het resort (wij startten tegelijk met ons programma) en die dag namen we weer een foto. Haar gezicht was zoveel minder opgeblazen, haar wallen waren veel minder en ze zag er stukken gezonder uit. Ze wilde haar haren kort zoals ik dat had, maar ze twijfelde omdat andere mensen vonden dat lang haar haar beter stond. Ze wilde al heel lang haar haren kort knippen. Na een mooi gesprek samen nam ze een foto van mijn haar en is ze op zoek gegaan naar een goede kapper. Die nieuwe coupe was onderdeel van haar transformatie en het staat haar geweldig. Zo’n intensieve detox draait niet alleen om het verliezen van gewicht. Het gaat om het krijgen van een gezond lichaam, bewustwording, inspiratie, loslaten van oude ballast, het toelaten van positieve gevoelens, verwerking, (andere) keuzes durven maken en wat al niet meer. Ik heb aan mijn verblijf daar, naast fysieke en mentale heling, een internationale what’s app groep overgehouden met lieve mensen. Toch altijd bijzonder hoe je met bepaalde mensen een mooie klik hebt en hoe zich dan een groepje vormt met ‘gelijkgestemden’, alhoewel totaal verschillend van achtergrond en in het leven staan.

Geslaagde detox

De laatste dag van het programma was een leverreiniging. Heel die dag is anders van opzet. Helaas heb ik die dag gemist doordat ik dacht dat ik op woensdag naar het andere eiland zou gaan, terwijl ik op dinsdag weg moest. Echt jammer want chemo is erg slecht voor je lever. Niets aan te doen. De laatste dag, de dag na de leverreiniging, krijg je voor het eerst weer te eten. In de morgen alleen papaya, maar zooooo lekker om weer iets in je mond te stoppen. In de middag kreeg je 2 heerlijke rolls met verse knapperige groenten en een heerlijk sausje. De rolls heb ik om 11 uur al opgegeten omdat ik mijn boot moest halen naar Koh Phagnan. Én ik had er gewoon zin in. 🙂 Verder kreeg je die laatste dag 2 spuiten met probiotica (bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben) en een zakje probioticapoeder mee voor de volgende 3 dagen. Het mooie is dat er op het resort op Koh Phagnan, waar ik vervolgens naartoe ging, veganistisch werd gekookt. Na zo’n intensieve detox is gelijk weer vlees eten minder goed. Het kan wel hoor, maar ik wilde dat gezonde gevoel vasthouden. Een Australiër uit ons wandelgroepje kocht op zijn laatste dag, bij terugkomst van de ochtendwandeling om 7 uur s-morgens, 3 stokjes varkenssaté op straat. Op zijn nuchtere maag na 14 dagen detox! 🙂 Hij propte het zo naar binnen. En dan te bedenken dat hij toen ik op het resort aankwam bezig was met 37 uur Oxygenated Detox Dry Fasting. Daarbij mag je 37 uur geen water, geen drinken en geen voedsel innemen maar ook niet aanraken! Je mag je dus niet wassen, ook de handen niet. Dat schijnt veel positieve effecten op te leveren (zie daarvoor de link). Ik heb het niet gedaan want daar was mijn programma iets te kort voor. Als ik er langer zou zijn geweest weet ik ook niet of ik het had gedaan. Geen lekkere duik in de oceaan, waarschijnlijk niet in de zon kunnen omdat je geen vocht tot je mag nemen, je uitgedroogd en niet fit voelen … Mwah!

Na mijn total transformation programma op Koh Samui voelde ik inderdaad een enorm verschil met hoe ik was toen ik aankwam. Mijn lichaam was zoveel soepeler, sterker, strakker en relaxter. Ik voelde de energie weer stromen door mijn lichaam. Mijn hoofd was een heel stuk rustiger en ik kon weer mindful zijn. Ik had over veel dingen nagedacht. Mooie ideeën, dromen, maar ook wat ik anders wil gaan doen in mijn leven. Ik kon weer bij mijn hart komen en dat voelde heel fijn. Ik voelde me ontzettend veel lekkerder in mijn lijf en hoofd. Mijn eerste avontuur was geslaagd! Op naar Koh Phagnan voor een nieuw avontuur. Wat zou mij daar te wachten staan?

Koh Phagnan

Ik denk dat ik in een volgende blog ga schrijven over mijn tweede resort op Koh Phagnan, want deze blog is al wel erg lang. Dat resort vond ik zooooo bijzonder. Totaal anders dan dit eerste resort, maar ik had dat dan ook gekozen met een ander uitgangspunt. Voor een goede detox zou ik toch wel weer naar dit resort gaan denk ik (Health Oasis Resort op Koh Samui). Ik vond het alleen jammer dat er zo weinig tijd was voor andere dingen door het drukke programma. Ik weet wel dat veel van mijn contacten ook andere detox resorts hebben uitgeprobeerd, waarvan sommige veel luxer dan dit resort (je had er alles, maar je moest bijvoorbeeld zelf de darmspoeling doen, de stoomsauna was heel basic, net zoals de fitnesszaal en andere dingen, maar het werkte goed en ik vond het prima), maar dat zij dit het effectiefste en beste programma vonden. Je moet er alleen niet naartoe gaan en denken dat je veel van Koh Samui gaat zien. Dat moet je dan echt ervoor of erna gaan doen. Er zijn twee excursies en je kunt, als je goed plant, zelf ook wel op pad. Maar hele dagen het eiland over zit er niet in met dat intensieve programma.

In mijn volgende blog schrijf ik verder over Wonderland Healing Center op Koh Phagnan. Dat was echt geweldig. Ik heb daar zoveel bijzondere lessen en ervaringen opgedaan. Wil je ook een keer een yoga, meditatie en/of detox vakantie doen in het buitenland? Op WereldvanYoga.nl kun je allerlei healingvakanties vinden, dichtbij of veraf, in verschillende prijsklassen.

Tot gauw. Veel liefs,

Daphne

 

 

Leave a Reply