Ik denk dat ik het weet! Ik denk dat ik weet wat ik wil voor wat betreft de weg die ik nu moet volgen voor mijn borstoperatie. Ik heb het gisteren losgelaten, zoals mijn kankercoach ook adviseerde. Ik ben niet gaan piekeren. Ik moet vertrouwen op mijn intuïtie en niet verzanden in alleen maar analyses. Alhoewel ik een gezonde dosis rationaliteit en analyse niet achterwege kan laten. Loslaten betekent niet dat het niet af en toe door mijn gedachten gaat. Dat gebeurt ook. Maar ik word er niet onrustig van. Ik voel dat het goed zal komen. Als het door mijn gedachten gaat dan is het steeds de borstbesparende operatie die door mijn hoofd gaat. Dát is dan volgens mij ook de operatie waar ik voor moet gaan!

Borstbesparende operatie

Intuïtief en gevoelsmatig neig ik dus naar de bb operatie. Maar ook rationeel lijkt mij dat de beste keuze. Dit zijn de voor- en nadelen die ik voor mijzelf heb bedacht:

Voordelen:
1. Met stip op 1: ik behoud mijn eigen borst mét gevoel.
2. De operatie is eenvoudiger. Ik heb minder kans op complicaties.
3. Het herstel is sneller. Hierdoor kan ik eerder verder werken aan mijn herstel, mijn fysieke kracht, mijn lichamelijke uitdagingen om de 12 kilo kwijt te raken. Ik kan sterker verdergaan met mijn behandeltraject.
4. Ik hoef niet zo lang met 2 totaal verschillende borsten rond te lopen. Mijn borsten zullen door het wegnemen van een stuk uit één borst verschillend zijn, en ook door de bestraling zal er verschil optreden, maar dat is niet zo’n groot verschil (denk ik) als dat ik één borst met siliconen heb en de andere borst niet.

Nadelen:
1. Ik moet eerst een biopsie. Dat vernederende en pijnlijke onderzoek waar ik al eerder over heb geschreven (Liggend op tafel, borst door gat. Tafel schuin in hellingshoek. Onder tafel 2 platen die je borst samenpersen. Chirurg onder tafel die verdovingsspuiten in je borst prikt en vervolgens weefsel uit je borst neemt met een soort schietapparaat. Au!).
2. De operatie kan voor niets zijn geweest. Als er kwade cellen in het uitgenomen weefsel worden gevonden dan is het foute boel. Dan moet ik kort erna een tweede operatie waarbij mijn gehele borst wordt leeggehaald. Buiten een fysieke aanslag is dat ook een mentale aanslag.
3. Ik houd er kleinere borsten aan over. Maar dit is misschien later nog te corrigeren. Sponsoren en een goede PC gezocht! Hahaha
4. Ik weet niet hoeveel de chirurg uiteindelijk uit mijn borst weg gaat nemen en of er dan een flinke deuk / put in mijn borst komt, waar ik voorlopig mee rond zal moeten lopen omdat ik nog bestraald moet worden.

De nadelen lijken groter dan de voordelen. Maar het voordeel dat ik door de bb operatie gevoel in mijn borst kan houden, weegt voor mij erg zwaar. Als uit de biopsie blijkt dat de kalkspatjes nog DCIS (voorstadium van kanker) bevatten, dan houdt alles op voor wat betreft de bb operatie. Dan zal ik toch de in blog 33 genoemde operatie moeten ondergaan. Datzelfde geldt als uit het weefselonderzoek van de geopereerde borst blijkt dat er toch nog kanker of DCIS in zit. Dan is de operatie voor niets geweest. Een extra aanslag op mijn lijf en mijn psyche. Maar ik voel mij sterk. Ik ben mentaal weerbaar. En zal ervoor zorgen dat mijn mentale incasseringsvermogen op een negatieve uitslag voorbereid is. Alhoewel het uiteraard toch een dreun zal zijn als de uitslag slecht is. Misschien moet ik alvast een boksbal ophangen om mijn teleurstelling en verdriet dan van mij af te slaan. hahaha. Oh nee dat mag natuurlijk niet vlak na mijn operatie :-).

Goede optie

Ik MOET volgens mijn intuïtie én ratio deze 2 stappen (biopsie en als dat goed is bb operatie) nemen om te proberen een borst te houden met gevoel erin. Ik moet die ‘kans’ pakken. Ook al loop ik het risico dat ik alsnog mijn gehele borst moet laten leeghalen. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Want eigenlijk is het een hele goede optie, die tot nu toe niet mogelijk leek (bij het EMC). Het kost alleen extra energie en fysieke en mentale kracht op de korte termijn. Maar op de lange termijn heb ik profijt van een natuurlijke borst met gevoel. De chirurg in het AvL zei het goed: ‘Denk goed na. Als je weefsel na de gehele verwijdering van je borst schoon blijkt te zijn, dan krijg je misschien spijt dat je niet voor een bb operatie hebt gekozen.’ Die spijt wil ik niet hebben. Dus ga ik ervoor, denk ik. Want ik laat het nog heel even op mij inwerken…

Operatie 12 maart

Gisteren kreeg ik een mail dat mijn operatie 12 maart staat gepland. Dat is snel! Zeker omdat ik nog niet weet welke operatie. En het AvL dus ook niet. Ik heb daar een gesprek gehad met de PC over de huidbesparende operatie, maar niet over een borstbesparende operatie. Ook met de anesthesist heb ik gesproken over een huidbesparende operatie, hetgeen veel meer met zich meebrengt dan een bb operatie. Bij de eerste moet ik 3 dagen in het ziekenhuis blijven en krijg ik een ruggenprik en narcose. Bij de laatste kan ik misschien al dezelfde of de volgende dag weg en krijg ik alleen narcose. Zij zijn allemaal voorbereid op een andere operatie als ik kies voor de bb operatie.

Hoe gaan we dat voor 12 maart regelen? Moet ik weer gesprekken voeren? En de biopsie? Kan die ruim voor die datum worden gedaan? Want de uitslag daarvan duurt meestal ook een paar dagen. Ik wil voor de operatie weten waar ik aan toe ben. Om mij mentaal voor te bereiden. Weer allemaal open eindjes. Ik houd niet van open eindjes. Die zorgen voor onrust. Maar voorlopig ben ik rustig. Morgen ga ik denk ik het AvL mailen, als ik mijn beslissing genomen heb. Daarin zal ik vragen om de biopsie snel te plannen. Misschien hoef ik helemaal geen gesprek meer met de PC, omdat hij niet meer aanwezig hoeft te zijn bij deze operatie. De chirurg haalt denk ik het weefsel weg en voor de rest wordt er misschien niets door de PC gecorrigeerd of gereconstrueerd. Maar dat weet ik dus niet zeker.

Ik had nog een heel stuk geschreven, maar dat plak ik in een volgende blog. Morgen maak ik definitief de beslissing en krijg ik hopelijk snel duidelijkheid. Wordt vervolgd.

Veel liefs,
Daphne

One Comment

Leave a Reply